dissabte, de juliol 21, 2007

Cap al KDE 4: Plasma

Ja només queden 5 dies per que surti la primera beta de KDE 4, i durant les ultimes setmanes s'han començat a veure com seran les seves novetats. Així que faré unes quantes entrades explicant en cadascuna d'elles algun dels seus components principals i novetats. I com no podia ser d'un altra forma començaré per Plasma, el que serà el nou shell d'escriptori de KDE.

Plasma serà el resultat de la unió de tres components del actual KDE 3: Kdesktop, Kicker i Superkaramba. Kdesktop és el shell d'escriptori dels actuals KDE, Kicker és la barra de KDE i Superkaramba és el sistema de widgets d'escriptori per excel·lència de KDE. I quin és l'objectiu d'unir tot això?, doncs la total integració dels widgets amb l'escriptori i amb la pròpia barra.
Aquests widgets reben el nom de plasmoids. A continuació un vídeo amb el primer plasmoid útil:



Els plasmoids poden estar programats en diferents llenguatges de programació, entre ells C++, ECMA script i Python. A més, qualsevol widget de Superkaramba serà totalment compatible amb Plasma, això ja fa que des d'un principi es disposin de centenars de plasmoids. Els plasmoids també poden ser programats amb OpenGL per ser totalment en 3D. A continuació un vídeo amb uns quants plasmoids, alguns d'ells 3D:



I ara una captura d'un plasmoid 3D amb la imatge de la terra de dia o nit segons l'hora i que també podrà rotar:


I entre tant plasmoid, quedarà a l'escriptori espai per les icones? Bé depèn dels gustos de cadascú. El que si s'ha de dir es que en principi les icones de l'escriptori seran també plasmoids i tindran una funcionalitat que porto molt de temps esperant i que es el primer pas a fer desaparèixer les aburrides icones estàtiques que porten ja un futiment d'anys a la informàtica. A cadascuna de les 4 cantonades de la icona hi haurà un botonet amb una funció. Aquestes funcions dependran del tipus d'arxiu que representi la icona. Així amb només un clic podrem arribar a moltes de les accions a fer amb els arxius. Ara per ara aquesta nova funcionalitat de les icones només la he vist a Plasma, però espero que també hi sigui a l'explorador d'arxius, que és on realment serà d'utilitat, per que a l'escriptori normalment l'únic que es te són llançadores d'aplicacions i amb aquestes no pot demostrar totes les seves possibilitats.


De la barra encara no se sap res, o com a mínim no he trobat res.

I en el proper capítol: El menú del futur KDE.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada