Com que avui s'acaba la setmana santa, l'altra setmana no vaig fer cap apunt de la saga de noves tecnologies de Linux i no crec que acabés d'explicar bé les coses en el capítol de sistemes de fitxers, avui de regal un capítol extra on intentaré explicar les millores que aporten els nous sistemes de fitxers, com ZFS i Btrfs, respecte als tradicionals.
Primera diferencia important, no estan lligats a un únic dispositiu. Els sistemes de fitxers tal i com els coneixem fins ara només poden contenir un dispositiu (disc), a no ser que muntis un raid per altres sistemes. Tant ZFS com Btrfs poden formar un sistema de fitxers sobre diferents dispositius, permetent fins i tot la substitució de dispositius danyats. Sí, com un raid, però ja des del propi sistema de fitxers. També permeten diferents de les modalitats que existeixen dels raids, no només stripe.
Més característiques importants són que permeten assignar quotes, crear punts de restauració ràpidament i molt eficients en espai, compressió de les dades i checksums d'aquestes per verificar la seva correctesa. També el sistema de fitxers pot intentar recuperar la informació corrompuda mitjançant el checksum.
Tot el dit fins ara ho tenen els dos sistemes de fitxers, però sembla que el Btrfs també té alguns extres addicionals, com el packing de fitxers petits al estil de ReiserFS (una de les principals qualitats de ReiserFS) i un mode optimitzat per els SSD. A més a més també permet l'actualització d'una partició ext3 a una Btrfs.
És fa difícil de dir quin és el millor dels dos, per coses sembla que el Btrfs, però s'hauria també de comparar quin rendiment tenen. També s'ha de dir que, de moment, l'únic que estarà disponible a Linux segur serà Btrfs, ja que va néixer com a reacció al ZFS ja que per problema de llicencies no es pot incloure al kernel de Linux. Però també mentre la versió en desenvolupament de Btrfs acaba d'entrar en aquesta ultima versió del kernel de Linux, ZFS ja el tenim a Solaris, a FreeBSD i de camí a fer-se el sistema de fitxers predeterminat de MacOS X.
No sé si ara tindreu les coses més clares o no :P. Per ultim, recordar que no cobro res per fer comentaris al bloc, ni tampoc per votar els apunts amb les estrelletes, que això si que no costa res.
-
jo trobo molt interessants els teus apunts (i no estic fent la pilota ;))
ResponEliminaPerquè després diguis que no diem res...
Merci ^^
ResponEliminaOpenSolaris si que hi es el ZFS i es com un VFS que es podria utilitzar en cabines de discos per fer clusters
ResponEliminaSí, amb solaris també volia fer referència a OpenSolaris. I també se'm va oblidar dir que sí que hi ha una implementació disponible a Linux, utilitzan fuse.
ResponElimina