dissabte, d’abril 18, 2009

El futur de compiz

Aquesta setmana va sortir un apunt en un famós bloc sobre software que parlava sobre la possibilitat de construir un nou entorn d'escriptori complet al voltant de compiz. El problema principal que es trobava era que el projecte creixeria molt en magnitud i això implicaria també un gran creixement en el nombre de desenvolupadors, i que per això no seria viable ara per ara. Doncs bé, jo només vull afegir, sota la meva modesta opinió, que aquesta, el transformar-se en un entorn d'escriptori complet, és l'única opció que li queda a compiz si no vol desaparèixer.

Hala! Que diu el boig aquest, amb lo que mola compiz! Bé, doncs anem justificar-ho. Ara per ara, la gran majoria d'usuaris de compiz són usuaris de gnome. Es pot dir que compiz no ha arribat a entrar mai a fons en KDE. Sempre ha tingut molts problemes de compatibilitat amb aquest. A més a més, amb l'arribada de KDE 4, kwin, el gestor de finestres propi de KDE, incorpora molts, i cada cop més, dels efectes gràfics de compiz. Això fa que sigui innecessari pels usuaris d'aquest entorn d'escriptori. A més a més, no sé ni si és compatible amb KDE 4, si algú ho sap que ho digui :P. De totes formes, en el traspas de KDE 3 a KDE 4, els usuaris de compiz i KDE es deu haver reduït molt i deu ser completament insignificant.

Però tot això no és res nou, ara per ara el que suporta compiz és la gran quantitat d'usuaris que l'utilitzen amb gnome. Bé, llavors per què ha de desaparèixer? Doncs per que s'acosta gnome 3.0. És que gnome 3.0 incorporarà uns superefectes que faran que tothom s'oblidi de compiz? Segurament no. Gnome 3.0 introduirà Gnome Shell, que també disposarà d'efectes gràfics avançats d'aquests que molen tant. Però el fet de que Gnome Shell inclogui aquests efectes no és el que farà desaparèixer compiz, si no el fet de que Gnome Shell és la unió del escriptori més el panel més el gestor de finestres. Aquí tenim el problema, no hi haurà gestor de finestres independent. Si volem tenir Gnome Shell no tindrem compiz i si volem tenir compiz es pot dir que no tindrem gnome, per que sense Gnome Shell no tindrem ni escriptori ni panel. Aquest fet fa que la quantitat d'usuaris de compiz en gnome 3.0 es redueixi a 0.

A veure, potser estic sent una mica radical i potser existeix alguna que altra solució alternativa. La primera podria ser que hi hagués la opció de carregar el Gnome Shell amb un altre gestor de finestres. Problemes que li veig, com fer que Gnome Shell sabés si ha d'encarregar-se de la gestió de les finestres. A més perdria algunes de les característiques al no gestionar les finestres. I també és bastant estúpid que el gestor de finestres formi part del Gnome Shell si després l'has d'estar desactivant i usant un extern. Seria molt més senzill que ho haguessin fet com fins ara, un proces a part. Segona solució, és més que possible que es segueixi incloent, al menys en les primeres versions de gnome 3, l'antic panel i escriptori. Llavors es podria utilitzar compiz amb aquests i tenir un gnome 3 amb aspecte de gnome 2 i perdre el canvi revolucionari que es vol fer. I finalment que compiz faci el seu propi entorn d'escriptori.

A mi tampoc em sembla una idea tan fàcilment descartable que compiz faci el seu propi entorn d'escriptori. Sap que funciona molt bé amb gnome. I és molt possible que es segueixin mantenint, com a mínim durant un temps l'antic panel i escriptori. Només cal que s'aprofiti d'això per fer un entorn propi. I si en algun moment es deixa el desenvolupament d'aquests sempre el poden continuar ells. No els caldria mantenir a ells un entorn d'escriptori complet ja que tindrien tot l'altre software de gnome. Seria una barreja de la segona i la tercera solució. I també pot representar una situació molt perillosa per gnome.

Gnome, amb gnome 3, vol fer un canvi força radical com entorn d'usuari. No vol seguir al darrere d'altres entorns d'altres sistemes operatius, tornant a agafar les idees més interessants de cadascun, si no que vol fer un salt en innovació. De bona part d'això en tindrà culpa el Gnome Shell. Però normalment a la gent no li agraden gens els canvis, i com més radicals pitjor. Per aquesta raó, un entorn d'escriptori de compiz com el que he descrit abans podria fer molt mal. Podria arribar al punt de fer rectificar a gnome i fer que abandones totes les noves idees per tornar a lo de sempre.

Bé, només em queda dir que jo estic esperant amb candeletes el gnome 3.0 i dir que si compiz ha de desapareixer, doncs que hi farem, és llei de vida. Ha complert la seva misió de donar-nos efectes gràfics avançats mentre no eren capaços els grans entorns d'escriptoris. Però ara que ja si que podran hauriem de pensar si realment és necessari. Què en penseu vosaltres?

2 comentaris:

 1. Bon Sant Jordi Redox!!!!

  Bona entrada, avia'm si m'espavilo amb la informàtica, que a data d'avui... sobretot pel que fa linux, ja que cada vegada m'agrada menys Appel i sobretot Microsoft. El primer perquè està de moda i a tothom li ha donat per això, i pel que fa a l'altre... millor que no ho digui, ja que és 100% obvi.

  Salut i visca Linux!

  Tender-man

  ResponElimina
 2. Hola!

  Qui m'havia de dir que l'únic que es llegiria aquesta entrada series tu, ja que sembla que la colla de mandrosos ubuntuaires aquests l'han vista molt llarga i ni se l'han mirat XP

  ResponElimina