diumenge, d’abril 12, 2009

Noves tecnologies de Linux: DRI2

Avui parlaré sobre una de les novetats més interessants que portarà l'Ubuntu 9.04, sobretot per els usuaris de xips gràfics Intel, el DRI2.

El DRI2 és un redisseny del antic Direct Rendering Infrastucture (DRI), que ens permet accedir al hardware de vídeo sense haver de passar per el servidor d'X. En aquest redisseny s'han fet algunes coses més maques, elegants i eficients, però el més interessant que veurem serà que ja podrem gaudir correctament de les aplicacions OpenGL quan tinguem un composition manager que utilitzi OpenGL activat, com compiz.

Fins ara, el sofert usuari d'una gràfica Intel, quan obria una aplicació que utilitzava OpenGL quan tenia, per exemple, el compiz activat, veia això:


L'aplicació no respectava la seva finestra, feia pampallugues rares al moure-la i tot de coses que no quedaven gens bé estèticament. Això és degut a que OpenGL escriu directament al buffer de la targeta mitjançant el DRI. Clar, tot era molt bonic abans quan una finestra era sempre rectangular, però en el moment que les finestres comencen a deformar-se...

I per això la necessitat de DRI2. Amb DRI2 l'aplicació OpenGL no escriu directament sobre el buffer de la imatge final, si no sobre un buffer diferent i després es fa la composició amb la imatge final. I així tenim resultats com aquest:


que com podeu veure no només permeten la deformació, si no fins i tot la composició tenint en compte el nivell d'alpha del buffer utilitzat a part.

Aquest problema que veníem arrossegant des de l'aparició de compiz ja fa molt temps que els usuaris d'nVidia el tenen solucionat. Però, per fi en aquesta nova versió d'Ubuntu, ja tothom podrà gaudir de compiz correctament ja sigui usuari d'Intel amb DRI2 o usuari d'Ati, on per fi amb l'ultim driver ja ho han arreglat, que això si que tenia delicte...

Imatges agafades amb molt de carinyu d'aquí.

3 comentaris:

  1. Ja t'anava a dir que què feies amb la f aquesta per aquí al mig xD

    A mi això em passa però amb la versió blanca enlloc de negre...

    ResponElimina
  2. Hehehe, sempre millor aclarar-ho, que ningú pensi que m'he canviat de bàndol :P

    Versió blanca?

    ResponElimina
  3. Si, la pantalla es queda blanc... (Sempre he sigut molt rar)

    També pot ser que no sigui culpa d'això, perquè tinc la Jaunty i també em passa...

    ResponElimina