diumenge, de març 29, 2009

Noves tecnologies de Linux: ext4 i Btrfs

Sempre un dels grans dilemes a l'hora de fer una instal·lació de Linux és l'elecció de amb quin sistema de fitxers formatar les particions. Que si uns pensen que ext3 és la millor opció, altres són més fans de ReiserFS i a altres els hi agrada més XFS. I també tenim al pobre JFS, que tot i que sembla que no li agrada a tanta gent com els altres, tampoc es queda enrere en prestacions. I és que al cap i a la fi tots quatre ofereixen prestacions similars. Tots són sistemes de fitxers amb journalism i potser en algunes coses algun va millor que un altra, però en un altra serà al revés. Mira que he mirat comparatives, però mai he vist cap en que un destaqués clarament per sobre dels altres.

Aquests quatre sistemes de fitxers (ext3, ReiserFS, XFS i JFS) són sistemes de fitxers ja consolidats que porten uns quants anys al kernel de Linux. Però ara sembla que n'haurem d'afegir un parell més a la família, l'ext4 i el Btrfs. Algun d'aquests aconseguirà alçar-se com a clar guanyador?

L'ext4 és la següent evolució dels ext, els originaris de Linux. Ja porta uns quants anys en desenvolupament i va ser marcat com a estable al kernel 2.6.28 (tot i que últimament algunes persones han tingut algun problema amb ell). L'objectiu principal de la seva creació era trencar la barrera dels 16TB que té l'ext3. L'ext4 la situa en 1EB. A més a més també afegeix alguna característica nova, com els extends (permetre grans blocs d'informació continuada per evitar la fragmentació), que ja tenien altres sistemes de fitxers com XFS. Estarà com a opció a escollir en l'instal·lador de la Jaunty.

El Btrfs (o Butter FS) és un sistema de fitxers que està desenvolupant Oracle i que agafa gran part de les idees del ZFS, com multiple devices, snapshops, checksums, etc... Va neixer com a reacció a aquest, ja que per motius de llicencies, ara per ara no és possible de tenir ZFS al kernel de Linux. Btrfs es va afegir al kernel 2.6.29 com a experimental, i encara no se sap quan hi haurà la versió final, tot i que estava prevista per finals del any passat.

Si hagues de quedarme amb un dels dos escolliria clarament Btrfs. Btrfs és clarament l'evolució cap al futur que va començar amb ZFS, del que lamentablement no podrem gaudir de tenir-lo al kernel de Linux de moment, mentre que ext4 és només una actualització d'ext3 per posar-lo al dia. Coses que per exemple XFS ja tenia des de fa anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada