diumenge, de febrer 01, 2009

I el primer netbook amb processador ARM portarà...

Ja fa un temps que vam saber que ARM pretenia entrar seriosament en el món dels netbooks. Els seus processadors són molt interessants per aquest tipus d'aparells ja que, potser no són tant potents com altres, però també tenen un consum molt més baix, traduint-se directament en molta més autonomia. En Ubuntu va trobar un gran aliat per a poder disposar d'un sistema operatiu complert per als seus processadors i sobretot també un nom que ha començat a traspassar les fronteres del món hacker, geek, informàtic, cap al mercat massiu.

I un cop observats els petits moviments produïts aquests mesos es comencen a perfilar 3 candidats com a possibles de tenir l'honor de vestir els primer netbook ARM amb cara i ulls.


El primer de tots ve per part de Freescale, el que era la secció de processadors de Motorola, i s'anomena i.MX515. És de moment l'únic dissenyat amb la intenció d'utilitzar-lo a netbooks. Forma part de la serie i.MX51, això significa que hi haurà altres models. Freqüència màxima d'1Ghz. (Diria que primer ARM que hi arriba), acceleració gràfica amb PowerVR i suport de memòria DDR2. De les característiques, la més interessant segurament és el suport de DDR2 ja que els altres candidats, al estar pensats originalment per a altres propòsits, no disposen d'ell.

El segon serien les versions més altes del OMAP3 de Texas Instruments. Tot i que aquest està orientat en un principi a dispositius amb més mobilitat (El portarà el Palm Pre), al ser la implementació més famosa de Cortex A8 que hi ha ja el fa ser un candidat. Les versions més altes arriben als 800 Mhz. i també té acceleració gràfica amb PowerVR. Inferior en prestacions al model de Freescale però també més eficient energèticament.


I el tercer candidat no és un que pertanyi a la família dels Cortex d'ARM, cosa que ja li fa més difícil utilitzar Ubuntu. És un SoC que va presentar nVidia per a dispositius mòbils, però que sembla que també vol apuntar a la moda dels netbook. S'anomena Tegra i conté un ARM11 que arriba fins als 800Mhz. Menys potència de CPU però clar, gràfics made in nVidia.

Bé, tenim els candidats, el temps dirà qui serà el guanyador. Potser ens sorprenen i no és cap d'ells.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada