divendres, de desembre 07, 2007

Provant CNR, per fi!


Fa ja un munt de mesos, quan me'n vaig assabentar de que Linspire volia que el CNR no fos exclusiu de les seves distribucions de linux, ràpidament em vaig inscriure per a rebre informació quan la versió d'Ubuntu, per lògica la primera en sortir, estigues disponible. I per fi, ahir vaig llegir el mail esperat, la primera beta del CNR per Ubuntu ja estava activa.

Bé, abans d'entrar en matèria, hauria d'explicar una mica que és això del CNR. El CNR, o Click and Run, és un sistema de cerca e instal·lació de software via web. Dit de forma més senzilla, és un programa, que instal·lant-lo, permet que directament des de la seva web, fent click al programa que volem instal·lar, ens l'instal·li automàticament, sense que nosaltres ens l'havem de descarregar i després instal·lar.

Captura-5

Sí, ja sabem tots, malgrat el que diguin les persones anti-linux i la gent que no hagi provat linux en anys, que instal·lar software a linux és molt senzill, còmode i segur amb els gestors de paquets, llavors per què CNR? Doncs primer, al ser via web, ens ofereix una interfície molt més agradable. La veritat, està força ben cuidada. I a més ens ofereix molta més informació extra, que un gestor de paquets típic, pròpia d'una interfície web, com són els comentaris d'altres usuaris, captures de pantalla, puntuació de les aplicacions, recomanar l'aplicació a un amic, etc. I segon, a cops els gestors de paquets solen ser una mica difícils de comprendre per la gent que ve d'altres sistemes operatius com Windows. Estan acostumats a baixar-se el software d'internet e instal·lar-lo i clar, allò d'anar a un programa a buscar-lo i que a més tot no són programes si no que hi ha llibreries per allà tot barrejat, doncs costa una mica. En canvi amb CNR diguem que estan en el seu territori normal de cerca, la web. I si a més a més se li diu a l'usuari que no s'han de preocupar ni per la descarrega ni per la instal·lació, que això ja es fa tot sol, no és molt millor?

Bé, doncs amb unes ganes boges, avui l'he provat i ara comentaré com ha anat. El primer que s'ha de fer és anar a la web de CNR, www.cnr.com. Des de allà ens registrarem com a nou usuari. Bé, això no se si és necessari, però si no segur que no pots gaudir del servei al 100%.

Captura-1

Després cal descarregar-se el programa client, que serà el que s'encarregarà de descarregar e instal·lar els programes que diguem. De moment, com el CNR, hi ha disponibles les versions per Linspire, Freespire i Ubuntu 7.04 i 7.10. També hi ha disponible dues opcions de descarrega, directament des de la web o per repositori. Jo he utilitzat els repositoris, que tenen l'avantatge de que així ja no m'he de preocupar per les actualitzacions :P. Així que he afegit els repositoris per Ubuntu 7.10 al synaptic:
deb http://apt2.freespire.org/CNRUbuntuExtra gutsy-extra main restricted
deb-src http://apt2.freespire.org/CNRUbuntuExtra gutsy-extra main restricted
Un cop afegits, he instal·lat el paquet cnr-client, que conté el client. Després s'ha de reiniciar el navegador. Un cop fet això i executat el programa client, veureu a la safata del sistema una nova icona. Fent click a ella ja us porta directament a la web de CNR.

Captura-7

Allà simplement heu de cercar l'aplicació que vulgueu instal·lar, jo l'he provat amb el SuperTux. Un cop cercat, simplement clickar al botó "Install Now". El navegador us demanarà per la descarrega d'un fitxer. Si tot ho heu fet bé estarà seleccionada l'opció d'obrir amb CNR. I això és el que heu de fer, així que click al OK.

Captura-10

Un cop fet, us sortirà una finestreta per dir-vos que està fent, descarregant o instal·lant i el %. I si tot va bé, al final us sortirà una altra finestra indicant-ho. Així de senzill. I sense cap pega.

Captura-13

Tot i que és una versió beta, l'he trobat perfecte ja pel seu us quotidià. Sincerament m'ha sorprès molt gratament. Així que si podeu proveu-lo, i persones que utilitzeu Windows per desconeixement, que no us enganyin més, no és ni l'únic ni el millor que existeix. Això si, per gustos colors.

Web de CNR

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada