dissabte, de juny 13, 2009

Resultats de la recopilació d'informació de les targes gràfiques

Moltes gràcies a tots els que vau deixar les dades a l'apunt anterior on ho demanava. M'he parat una mica a analitzar les dades recollides i ara us exposo alguns resultats. En principi aquesta recopilació anava orientada a descobrir l'estat del DRI2 en els diferents drivers, però sembla que no hi ha cap que l'utilitzi de moment, així que per gaudir de composition en condicions encara haurem d'esperar (usuari de driver lliure).

Bé, he fet unes quantes gràfiques. La primera classifica les diferents targes per marques.


Es pot veure que guanyen les AMD/ATI clarament. Diria que és força representatiu de la realitat. Per alguna curiosa raó solen haver més targes AMD que nVidia. Sembla que seria per que AMD és centra més en la gama mitja/baixa que nVidia, més centrada en gama mitja/alta. Respecte a la gama de les targes, no he fet gràfica, serien totes de gama mitja o baixa.

La següent gràfica és la més important, classifica les targes segons la versió d'OpenGL del driver que utilitzen.


És un desastre però era el que esperava. La majoria només implementa la versió 1.3 d'OpenGL. Això té una explicació. AMD ha decidit que a partir d'ara només farà drivers propietaris per a les targes que utilitzin GPU's de les R600-R700(HD2XX0 - HD4XX0) cap endavant. Les que ens trobem aquí totes són inferiors a aquestes i ens em de conformar amb els drivers lliures. I els drivers lliures d'ATI ara per ara només implementen la versió 1.3 d'OpenGL, tot i que totes les targes que heu dit suporten versions superiors d'OpenGL. Bé, i direu, i a mi que coi m'importa tot això, on està el problema. Doncs el problema està en que el gnome shell, base del gnome 3.0, utilitza una llibreria anomenada clutter que com a mínim necessita OpenGL 1.4. Així que si no hi ha millores en els drivers, la gran majoria d'usuaris de targes ATI ens quedem sense gnome shell.

Respecte a les altres, una amb OpenGL 3.0, mola mola, i un altra amb OpenGL 2.0 amb un driver lliure, que també mola. També comentar que en aquesta gràfica hi ha una de menys ja que l'Arnau es va oblidar de copiar l'ultima línia de les comandes.

I per ultim la gràfica de la llibertat del software.


La majoria utilitzant drivers lliure. M'agradaria veure si també seria així si AMD no hagués decidit tallar el suport a totes aquestes targes. Jo sóc el primer que tindria els privatius, hehehe.

2 comentaris:

  1. sóc molt famós, el meu nom surt per tot arreu xD

    Ja em podies enviar un e-mail avisant-me...

    ResponElimina