dissabte, de gener 17, 2009

La surrealista degeneració d'un nom

Avui us parlaré d'un tema que em fa força gràcia i que és un exemple de com la universalització del us del gadgets ha fet que la gran majoria de la població visqui i depengui d'un món tecnològic sent un complet analfabet tecnològic. Això provoca coses com la que us explicaré, encara que aquest només és un exemple, i n'hi ha molts més.

Tothom sap que és un reproductor d'mp3. Encara que potser a alguns més que per reproductor d'mp3 us vindrà per mp3 o mp4 o... a saber que. Sí, aquell trasto que serveix per posar la música baixada del emule i poder escoltar-la quan i on vulguis(en teoria) i que durant els últims temps el seu us s'ha expandit d'una forma força increïble. Potser també aquesta rapida expansió ha estat en part culpable del que explicaré.

Primer començaré per fer cinc cèntims d'alguns termes tecnològics. Bé, diguem que hi ha un grup anomenat Moving Picture Experts Group (MPEG) que és qui s'encarrega d'establir estàndards sobre vídeo, àudio i altres "elements" multimèdia. Aquest grup a definit diversos grups d'estàndards, entre els quals em quedaré amb els tres més famosos, l'MPEG-1, l'MPEG-2 i l'MPEG-4. Aquest grup és precisament qui estableix l'especificació del format d'àudio MP3. Bé, si heu tingut una mica de vista ja haureu vist que no he dit res d'un tal MPEG-3. Bé doncs aquí desmentim la primera creença popular, l'MPEG-3 no existeix i per tant MP3 és diferent a MPEG-3. Bé, no és que l'MPEG-3 mai hagi existit, però després va pasar a formar part del MPEG-2 i així va deixar d'existir. Però de totes formes lo important era lo segon, l'MP3 no és l'MPEG-3. L'MP3 és una part de l'estàndard MPEG-1. L'estàndard MPEG-1 té una part referent a l'àudio anomenada part 3. Aquesta part està dividida en 3 layers que cadascuna defineix un algorisme diferent per codificar àudio. L'MP3 es defineix pel layer 3, així es pot dir que l'MP3 és l'MPEG-1 part 3 layer 3(o també MPEG-1 layer 3, ja que les altres parts no tenen layers). I per que se li diu MP3 si té tot aquest nom? Doncs suposo que per que ha agafat el nom de l'extensió que porten els fitxers que emmagatzemen àudio en aquest format.

Definir el que és un MP4 podria resultar més complicat, ja que si existeix un MPEG-4 i a més a més no està tan clar i definit com en el cas del MP3. Jo intentaré donar una definició basant-me en el MP3, però segur que li preguntés a qui li preguntés, no crec que ningú digués la que us diré. Com ja us he dit, l'MPEG-4, com els altres, és un conjunt d'especificacions d'"elements" multimèdia. Ara afegiré un concepte que potser per molts serà nou, el concepte de contenidor. Un contenidor, per dir-ho de forma força senzilla, és un format que permet mantenir sincronitzades diferents pistes multimèdia dins d'un arxiu. Així, per exemple, tenim una pel·lícula amb l'àudio en 3 idiomes i 5 idiomes de subtítols diferents en un mateix arxiu. Doncs totes aquestes dades estaran ordenades en el arxiu per un contenidor. El simple fet de tenir una pel·lícula amb una pista de vídeo i una de àudio ja requereix d'un contenidor. El més famós segurament seria l'avi, però en tenim d'altres com l'ogg o el mkv. O el mp4. L'MPEG-4 part 14 defineix l'especificació d'un contenidor i els arxius que emmagatzemen dades amb aquest contenidor porten l'extensió mp4. Així que podríem dir que un MP4 és un arxiu que conté dades amb el contenidor definit a l'MPEG-4 part 14.



Bé, he provat de definir de la forma més planera que he pogut tant l'MP3 com l'MP4, i tot això per què? Doncs tot això per denunciar l'absurda degeneració del nom d'un gadget, el reproductor d'MP3. En els seus orígens era aquest el seu nom, tot i que ara segur que hi ha gent que per aquest nom no sabria el que és. Després va passar a ser MP3, per que clar, no es pot perdre temps amb un nom tan llarg, però fins aquí encara seria permissible. Llavors van començar a aparèixer reproductors amb pantalla a color i clar, se li havia de canviar el nom, i així va evolucionar cap a MP4. Com que MP4, això si que no. La majoria d'aquests "MP4" no saben ni que és un MP4 i en molts de ells amb prou feina pots visualitzar 4 imatges. Es que clar, són de quarta generació. Com que quarta generació? I les dues generacions que falten? Que vam començar per l'MP3, eh? I que és això de començar per la tercera? Ah, clar, es que la tercera generació mola, mentre que si dius primera i segona ja sembla una cosa totalment desfasada. Però això no acaba aquí. En aquesta carrera veure qui la té més llarga ja tenim per aquí MP5 i fins i tot MP6. Nois, més val que aneu llençant els vostres MP4 que ja hi han MP6, però que feu, que no esteu a l'ultima? En fi. Sobren comentaris. A tot això, jo encara segueixo amb el meu estimat reproductor d'MP3 de 256MB i encara el que li queda :P

2 comentaris:

  1. Jo també faig anar el meu estimat reproductor d'mp3 de 256Mb, i mentre funcioni no el penso canviar...
    Fet i fet, qui que tingui dos dits de front es posaria a mirar una pel·lícula en una pantalla tan i tan petita?

    ResponElimina
  2. Jo he vist al tren algú veient vídeos en un iPod. Però sobretot el que sembla que està de moda és jugar al solitari a l'iPod n'he vist molta gent.

    ResponElimina