diumenge, de novembre 16, 2008

Suport d'Ubuntu per processadors ARM

Segurament la notícia més interessant de la setmana. Sembla ser que el moviment que va fer Intel de passar la base de Moblin d'Ubuntu a Fedora no l'han paït gaire bé a Ubuntu i aquí tenim un possible contraatac.

Així que s'han aliat amb ARM, el que serà el competidor d'Intel en els nous mercats on s'està introduint, per a fer un port oficial d'Ubuntu per els processadors ARM.

Aquesta notícia és, al meu parer, molt bona per intentar evitar el monopoli actual d'Intel i el seu Atom en el sector dels netbook, tret dels quatre Via que hi ha, i per al software lliure.

 
Veurem netbooks amb Ubuntu i processadors ARM en un futur?

L'avantatge principal que tindrien els processadors ARM respecte els Atom d'Intel seria una major durada de la bateria. Però, especulant, no parlaria de pocs minuts més, si no que possiblement d'augments entre un 100% i un 200%. Com a exemple, a Linux Devices comparen la tablet N810 de Nokia, que pot estar varies setmanes en standby, en vers a un MID d'Intel que només hi pot estar unes sis hores.

En eficiència energètica, per els sectors on han treballat sempre, els processadors ARM tenen la partida guanyada als processadors d'Intel. I ara queda l'altre tema, com són de potents respecte als d'Intel? Doncs menys, tot i que amb els nous Cortex-A8 i Cortex-A9 es fa un guany significatiu. De totes formes, s'haurà de veure però, al meu parer diria que per al que s'ha de fer servir un netbook no es necessari més.

I per que és bona aquesta notícia pel software lliure? Jeje, doncs per que on hi ha un Windows per ARM? Bé, doncs alguna cosa així existeix. Windows CE. Deixant de banda el seu aspecte, llavors ens faríem la pregunta, hi ha office per això? No (bé, suposo que el cutre-office del Windows mobile de PDA funcionarà). Hi ha OpenOffice? Tampoc. I en Ubuntu, hi haurà OpenOffice? Sí. Ara suposem que a Microsoft els hi entra la por i treuen una versió del seu meravellós Windows 7 per ARM. Problema, el mateix. Tot el software privatiu està compilat per x86. Llavors de que serveix, de res.

I aquí és on arribem al gran problema, el suport que pugui tenir. Hi ha d'haver empreses que confiin en que una solució amb un quasi 100% de software lliure o que aconsegueixin que empreses de software donguin suport també a l'arquitectura ARM. Però sembla que hi ha alguna que hi pugui estar interesada, ja que Nokia ha estat subencionant un port no official d'Ubuntu a l'arquitectura ARM. Oi que ara no costa tant pensar en una versió netbook de la tablet de Nokia i amb Ubuntu?

2 comentaris:

  1. Fa molt que esperava una notícia així!
    Podré tenir a la PDA Ubuntu?^^

    Q gran q gran!

    Per cert...
    Si els entra el pànic... i treuen la versió de Win7 per ARM... estarà compilada per ARM...no?XD
    D'altra banda no sé si ho sabrien fer XD

    ResponElimina
  2. Jajaja, el problema es que el suport és pels processadors ARMv7 (Cortex-A8 i Cortex-A9) dels quals encara no hi ha cap dispositiu al mercat que els tingui.

    També, en l'entrada m'he centrat bàsicament en els netbook per que no crec que un Ubuntu complet sigui necessari en un altre dispositiu més "mòbil", com fins hi tot un MID.

    ResponElimina