dijous, de gener 10, 2008

KDE 4.0 no és KDE4


Estimats amics KDEros, demà és el vostre dia. Demà és el dia en que (sembla que si tot va bé) sortirà el KDE 4.o. Evidentment, també serà una data important en la historia de la informàtica, ja que un dels 2 grans entorns d'escriptori lliures treu nova versió (després de fa força temps). Fa força temps que parlava il·lusionat en aquest blog sobre aquesta nova versió de KDE. Però amb el pas dels mesos he perdut la il·lusió i ara sóc més GNOMEro que mai.

Segons la meva opinió, amb KDE4, les coses no s'han fet gens bé. I m'ha recordat moltísim aquest procés cap a aquesta versió de KDE 4.0 les formes de fer d'una companyia que fa cert sistema operatiu que a la majoria de KDEros no els hi fa gaire gracia.

I per acabar amb tot aquest procés, fa uns quants dies que va sortir aquesta nota que cito:

Before everyone starts to spread his opinion about KDE 4.0 let me spread some reminders:
  • KDE 4.0 is not KDE4 but only the first (4.0.0 even non-bugfix) release in a years-long KDE4 series to come.
  • KDE 4.0 is known to have missing parts or temporary implementations (eg printing, PIM, Plasma).
  • Most changes happened under the surface and cannot be discovered in a "30 minutes usage"-review anyway.
  • User interfaces being unchanged in 4.0 compared to 3.5 may be still changed/improved during KDE4 life time.
  • KDE 4.0 will not be the fastest KDE4 release, like for KDE2 most speed optimizations will happen later during KDE4.
  • Most applications (many are not even fully ported yet) will take advantage of new features which the new Qt/KDE libraries offer only later.
  • Don't measure portability success (eg MS Windows) by current availability of application releases, they will come.
  • KDE 4.0 is only expected to be used by early adopters, not every KDE 3.5 user (and IMHO KDE 4.0 shouldn't be pushed onto other user types like planned for Kubuntu ShipIt [btw said to have only 6 months support for its packages]).
  • KDE 4.1 development will not require the same amount of time as the big technology jump 4.0, expect 4.1 later this year.
Last, again: KDE 4.0 is not KDE4.
Està bé, com a mínim avisen. Així la gent que hagi llegit totes les meravelles que s'havien pregonat sobre el KDE 4 no se'n portaran un ensurt, jajaja.

Jo he anat provant les diferents betes i RC's, i en l'ultima RC, l'RC2, allò encara estava molt verd. A més de ser força inestable i amb forces i variats bugs, moltes coses petaven i vaig aconseguir carregar-me la dock encara no se com i sense fer coses rares, falten un munt d'icones i falten, o estan molt amagades, opcions de personalització. Una cosa que em va sobtar molt, no vaig aconseguir saber com es podia personalitzar la dock. I teòricament des de aquesta versió fins la final només es poden reparar bugs. També dir que també te coses molt interessants que m'agradaria que s'implementessin al GNOME en breu.

Com a recomanació, jo m'esperaria a provar-lo. Com a mínim fins la versió 4.1, i a veure que tal... Per acabar, quedar-me amb l'ultima frase de la cita "KDE 4.0 is not KDE4", si KDE 4.0 no és KDE4, que coi és?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada