dissabte, de gener 17, 2009

La surrealista degeneració d'un nom

Avui us parlaré d'un tema que em fa força gràcia i que és un exemple de com la universalització del us del gadgets ha fet que la gran majoria de la població visqui i depengui d'un món tecnològic sent un complet analfabet tecnològic. Això provoca coses com la que us explicaré, encara que aquest només és un exemple, i n'hi ha molts més.

Tothom sap que és un reproductor d'mp3. Encara que potser a alguns més que per reproductor d'mp3 us vindrà per mp3 o mp4 o... a saber que. Sí, aquell trasto que serveix per posar la música baixada del emule i poder escoltar-la quan i on vulguis(en teoria) i que durant els últims temps el seu us s'ha expandit d'una forma força increïble. Potser també aquesta rapida expansió ha estat en part culpable del que explicaré.

Primer començaré per fer cinc cèntims d'alguns termes tecnològics. Bé, diguem que hi ha un grup anomenat Moving Picture Experts Group (MPEG) que és qui s'encarrega d'establir estàndards sobre vídeo, àudio i altres "elements" multimèdia. Aquest grup a definit diversos grups d'estàndards, entre els quals em quedaré amb els tres més famosos, l'MPEG-1, l'MPEG-2 i l'MPEG-4. Aquest grup és precisament qui estableix l'especificació del format d'àudio MP3. Bé, si heu tingut una mica de vista ja haureu vist que no he dit res d'un tal MPEG-3. Bé doncs aquí desmentim la primera creença popular, l'MPEG-3 no existeix i per tant MP3 és diferent a MPEG-3. Bé, no és que l'MPEG-3 mai hagi existit, però després va pasar a formar part del MPEG-2 i així va deixar d'existir. Però de totes formes lo important era lo segon, l'MP3 no és l'MPEG-3. L'MP3 és una part de l'estàndard MPEG-1. L'estàndard MPEG-1 té una part referent a l'àudio anomenada part 3. Aquesta part està dividida en 3 layers que cadascuna defineix un algorisme diferent per codificar àudio. L'MP3 es defineix pel layer 3, així es pot dir que l'MP3 és l'MPEG-1 part 3 layer 3(o també MPEG-1 layer 3, ja que les altres parts no tenen layers). I per que se li diu MP3 si té tot aquest nom? Doncs suposo que per que ha agafat el nom de l'extensió que porten els fitxers que emmagatzemen àudio en aquest format.

Definir el que és un MP4 podria resultar més complicat, ja que si existeix un MPEG-4 i a més a més no està tan clar i definit com en el cas del MP3. Jo intentaré donar una definició basant-me en el MP3, però segur que li preguntés a qui li preguntés, no crec que ningú digués la que us diré. Com ja us he dit, l'MPEG-4, com els altres, és un conjunt d'especificacions d'"elements" multimèdia. Ara afegiré un concepte que potser per molts serà nou, el concepte de contenidor. Un contenidor, per dir-ho de forma força senzilla, és un format que permet mantenir sincronitzades diferents pistes multimèdia dins d'un arxiu. Així, per exemple, tenim una pel·lícula amb l'àudio en 3 idiomes i 5 idiomes de subtítols diferents en un mateix arxiu. Doncs totes aquestes dades estaran ordenades en el arxiu per un contenidor. El simple fet de tenir una pel·lícula amb una pista de vídeo i una de àudio ja requereix d'un contenidor. El més famós segurament seria l'avi, però en tenim d'altres com l'ogg o el mkv. O el mp4. L'MPEG-4 part 14 defineix l'especificació d'un contenidor i els arxius que emmagatzemen dades amb aquest contenidor porten l'extensió mp4. Així que podríem dir que un MP4 és un arxiu que conté dades amb el contenidor definit a l'MPEG-4 part 14.



Bé, he provat de definir de la forma més planera que he pogut tant l'MP3 com l'MP4, i tot això per què? Doncs tot això per denunciar l'absurda degeneració del nom d'un gadget, el reproductor d'MP3. En els seus orígens era aquest el seu nom, tot i que ara segur que hi ha gent que per aquest nom no sabria el que és. Després va passar a ser MP3, per que clar, no es pot perdre temps amb un nom tan llarg, però fins aquí encara seria permissible. Llavors van començar a aparèixer reproductors amb pantalla a color i clar, se li havia de canviar el nom, i així va evolucionar cap a MP4. Com que MP4, això si que no. La majoria d'aquests "MP4" no saben ni que és un MP4 i en molts de ells amb prou feina pots visualitzar 4 imatges. Es que clar, són de quarta generació. Com que quarta generació? I les dues generacions que falten? Que vam començar per l'MP3, eh? I que és això de començar per la tercera? Ah, clar, es que la tercera generació mola, mentre que si dius primera i segona ja sembla una cosa totalment desfasada. Però això no acaba aquí. En aquesta carrera veure qui la té més llarga ja tenim per aquí MP5 i fins i tot MP6. Nois, més val que aneu llençant els vostres MP4 que ja hi han MP6, però que feu, que no esteu a l'ultima? En fi. Sobren comentaris. A tot això, jo encara segueixo amb el meu estimat reproductor d'MP3 de 256MB i encara el que li queda :P

dilluns, de gener 12, 2009

Resum del CES 2009

Ja per aquestes dates és tot un clàssic un event fet a Las Vegas, sobretot pel que fa a mi i a evitar dedicar-me completament a estudiar pels exàmens. Bé, doncs faig un petit resum i que com a mínim això hagi servit d'alguna cosa.

Doncs comencem pel producte estrella. Tot una gran sorpresa vist com estava l'empresa que el fabrica, totes les crítiques que havia rebut... Sense cap dubte, el producte estrella presentat en aquest CES és el Palm Pre.

Palm Pre és el nou telefon mòbil de Palm. Amb un disseny exterior atractiu, el més interessant segurament és el seu interior, el nou sistema operatiu de Palm. Utilitzant Linux i Webkit com a base, han aconseguit fer un sistema operatiu molt agradable, funcional i força espectacular estèticament. El més semblant a un iPhone killer que he vist fins ara.

El CES també ens ha servit per desvelar el gran misteri amb el que Creative pretenia que no poguéssim dormir durant unes nits, el Creative Zii. Doncs no, al final no és una "revolucionaria" consola de videojocs, si no que és un SoC orientat a la reproducció de continguts multimèdia força interessant, que m'agradaria poder-ne parlar més àmpliament en un altre entrada.

Un altre anunci ha estat la disponibilitat per a descarrega de la beta del Windows 7. La nova dock d'aquest sistema operatiu em sembla força interessant, i crec que algunes característiques estaria bé tenir-les en compte per la nova interfície del nou gnome (o també per altres entorns d'escriptori).

I acabo amb un parell de portàtils, el VAIO P i el Dell Adamo. Els dos força interessants, sobretot el VAIO P, amb el que ja podríem definir la categoria dels netbook(encara que els de Sony no ho creguin) de gama alta.

Font: Engadget

dimecres, de gener 07, 2009

Yawara llicenciada per Glénat!


Ja veig que encara em quedava un regalet de reis per rebre, i aquest per part de Glénat. Aquesta editorial catalana ha llicenciat el manga de Yawara! (o més conegut per aquestes terres com a Cinturó Negre). Grandíssima notícia, ja que tenia entès que en Naoki Urasawa no volia llicenciar els seus treballs anteriors a Monster. I en part deu ser veritat per que segons crec Yawara! encara no ha sortit del Japó. I serem els catalans els primers en gaudir d'aquesta obra mestra fora del Japó, ja que respecte a la data de sortida, Glénat l'ha anunciat pel saló del comic la versió en catalá. Moltes gràcies pel regal, Glénat!

Font: glenat.cat

Regals de reis

DSCN1786

Aquest any, els reis han vingut des d'una ciutat d'un país llunyà. I a vosaltres, què us han portat els reis?

dissabte, de gener 03, 2009

Serie de Munto per a la temporada d'hivern!


Encara intentant pair la gran temporada de tardor actual d'anime, amb molts interessant, que a més se'm fa impossible seguir-ho tot per la feina que tinc, sembla que la temporada d'hivern també tindrà coses interessants.

De moment el que puc dir, encara no m'ho he mirat en profunditat, és que hi ha nova serie de Kyoto Animation. Aquest cop serà l'adaptació a serie de televisió de Munto, que originalment consta de 2 OVAs. Aquesta nova serie tindrà 13 capítols i s'anomenarà Sora wo Miageru Shoujo no Hitomi ni Utsuru Sekai. Comença el 13 de gener per Chiba TV, i jo que estaré d'exàmens... però ja miraré de treure una mica de temps per veure-la.

Sora wo Miageru Shoujo no Hitomi ni Utsuru Sekai a Anime News Network.

dijous, de gener 01, 2009

Bon any 2009!

Bon any nou a tothom! I que en siguin molts més! (No es qüestió d'anar perdent als pocs lectors que hi ha :P). Molta salut, sort, felicitat i que aconseguiu tots els objectius que us heu proposat!