dimecres, de desembre 31, 2008

Netegem, netegem!

DSCN1738

Bon dia! I ultim del any. I com a bon japonès (d'esperit) em tocava fer neteja per deixar-ho tot net per l'any vinent. Bé tot no ha pogut ser, per que hi havia molta feina :P, però s'ha fet el que s'ha pogut. M'he atrevit a obrir el quart calaix de l'escriptori i tot, es a dir que feina he fet. I fins hi tot he trobat les meves cartes de Bola de Drac Z, uuuaaa, però quant temps fa d'això. També he netejat la pols de les figuretes, a dalt teniu la foto amb moltes de les que tinc. Fins hi tot hi ha un Tux!

Bé, doncs canviant de tema, sembla que aquesta serà l'ultima entrada de l'any al blog. Així que mirant enrere, quan a principis d'any em vaig posar uns objectius molt ambiciosos, veig que cap s'ha complert, que hi farem. Si he fet menys entrades que l'any passat! Jajaja. Doncs per l'any que ve, respecte al blog un únic objectiu, continuar escrivint en ell totes les meves vivències, opinions i anades d'olla que pugui, però sense xifres. Vagi bé el que queda d'any!

dimecres, de desembre 24, 2008

el blog del redox multiidioma!

És curiós veure el meu blog en japonès

Doncs gràcies a Google Translate des de ahir que ja podeu veure aquest blog en més de trenta idiomes diferents. Per a que cap persona al món es quedi sense llegir el meu blog. O algu semblant a llegir perque no sé com seran de bones les traduccions :P

dimarts, de desembre 23, 2008

Codis QR

Sembla que per fi han arribat al nostre país aquesta especie de codis de barres bidimensionals. Fa uns dies que vaig veure que se'n feien ressò al telenotícies de que una empresa catalana està interessada en la seva expansió i sembla que TV3 hi col·laborarà. A veure si com a mínim aconseguim que al nostre país no s'estenguin els codis bidi i siguin els QR els que dominin.

Però de que coi està parlant aquest? Bé, ara us ho explico una mica. Com ja he dit, els codis QR són una especie de codi de barres en dues dimensions. Això fa que se'n pugui emmagatzemar molta més informació que en un codi de barres tradicional unidimensional. Segons l'especificació, es poden emmagatzemar fins a 4296 caràcters alfanumèrics o 7089 caràcters només numèrics, entre altres possibilitats. A més a més tenen una alta tolerància a fallades, són ràpids de processar per llegir i es poden llegir en qualsevol direcció. En altres llocs del món (al Japó bàsicament) estan àmpliament estesos com a suport a la publicitat. Ens ells s'emmagatzema informació extra, promocions, adreces d'Internet, etc.
I per a llegir-los que cal? Doncs un telèfon mòbil amb càmera de fotos i l'aplicació corresponent (I que l'aplicació pugui accedir a la càmera). D'aquesta manera, simplement fent una foto al codi, es pot accedir a la informació que conté. Així si ens interessa podem accedir a una web a traves del mòbil on tenim molta més informació del producte anunciat només llegint el codi. Un altra utilitat molt curiosa i útil és que el codi emmagatzemi una adreça o coordenades GPS (No sé com ho faran) de la botiga, restaurant, etc., llavors llegint el codi la informació s'envia a l'aplicació del GPS i aquesta ens guia cap al destí llegit.

Els codis QR són un estàndard internacional lliure i obert. Fa cosa d'una mica més d'un any que movistar va començar a intentar introduir els codis bidimensonals a Espanya. Però en comptes d'utilitzar els àmpliament estesos codis QR, va decidir fer el seu propi format a partir dels EZcode i anomenar-lo bidi.

I quines són les diferencies entre els bidi i els codis QR. Doncs bàsicament tot desavantatges pels usuaris i avantatges per movistar. Lo primer és que només movistar pot fer codis bidi, mentre que codis QR qualsevol en pot fer. Així que si algú vol fer un codi bidi ha de passar per caixa i pagar a movistar. I això per que? Doncs primer per que els codis bidi són un format privatiu de movistar que només ells coneixen com està codificat. I segon per que els codis bidi són codis no densos. Que vol dir això? Que aquests codis no contenen la informació en si, si no un codi que envien a un servidor de movistar i aquest retorna la informació referent al codi. Això afegeix, a més a més, que movistar pot controlar quins són els codis que llegeixes, ja que tot ha de passar pel seu servidor. D'altra banda, els codis QR si que contenen tota la informació en el codi i no necessiten connectar a cap servidor.

Llavors, per a no dependre del control absolut de movistar respecte l'avenç tecnològic que suposen els codis bidimensionals, es fa molt interessant la iniciativa de QR Channel que pretén estendre l'us de codis QR al nostre país. I molt interessant és també el suport que dona TV3, que ajudarà molt a aquesta tasca. I com a exemple de que això ja comença a rutllar, des de fa uns quants dies que ja veig el primer anunci de televisió que incorpora un codi QR, l'anunci de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes:



Bé, jo també em sumo a poder estendre els codis QR al nostre país, així tant en aquesta entrada com en el lateral teniu el codi QR amb l'adreça d'aquest blog per a que pugueu accedir còmodament des del mòbil sense haver d'entrar l'adreça quilomètrica :P. La llàstima és que el meu mòbil no pot llegir-los, així que si algú el prova que comenti que tal va.

A més a més aquí us deixo un lloc des d'on poder crear codis QR i altres enllaços amb més informació:
QR Channel
QR Code Features
QR Code Wikipedia
EZcode Wikipedia

Sisena novel·la de Haruhi acabada!

Després d'un ultim mes força dur, ara tinc uns pocs dies per relaxar-me una mica, així que aprofitaré per actualitzar una mica el blog, que estava força abandonat.


I com no podia ser d'un altra manera, ja m'he acabat un altra novel·la de Haruhi, la sisena. Titulada Suzumiya Haruhi ni Douyou (Les inquietuts de Haruhi Suzumiya), també és un recull d'histories curtes. Ja tinc ganes d'un altra novel·la llarga, per sort la propera ho és. Amb les histories d'aquesta novel·la s'acaben d'omplir els forats que quedaven i es comença a introduir la següent novel·la. Prou recomenable.